S&P остава единствената разследвана рейтингова агенция

Standard and Poor's, Moody's и Fitch са остро критикувани заради това, че преди да рухне имотният пазар са давали прекалено оптимистични оценки на хиляди облигации, обеспечени с рискови ипотеки

3614 ~ 1 мин. четене

Решението на съда в САЩ да разследва водещата рейтингова агенция Standard and Poor's е накарало инвеститорите да искат обяснение, защо Fitch и Moody's не са сред разследваните за завишени оценки на ипотечни облигации от 2008 година, съобщава Bloomberg.

Преди дни съдът в САЩ е изпратил на Standard and Poor's искане за предоставяне на необходимата информация и документи.

Засега не е ясно защо федералните власти са се насочили само към тази агенция, а не и към другите две от голямата тройка - Moody's и Fitch. И трите са остро критикувани заради това, че преди да рухне имотният пазар са давали прекалено оптимистични оценки на хиляди облигации, обеспечени с рискови ипотеки.

Преди две години Федералната комисия за разследване на причините за кризата заяви, че рейтинговите агенции са "ключови виновници за финансовия крах".

В понеделник бе съобщено, че министерството на правосъдието на САЩ е подало иск в съд в Лос Анджелис срещу Standard and Poor's и The McGraw-Hill, заради подозрения, че анализаторите на агенциите съзнателно са завишавали кредитните рейтинги на ипотечните облигации, а това в крайна сметка доведе до световната финансова криза от 2008 година. 

Подкрепи Economic.bg