САЩ избегна в последния момент "фискалната пропаст"

След изтичането на крайният срок, американският сенат все пак одобри споразумението на Белия дом

88 ~ 2 мин. четене

САЩ избегна падането в т.нар. фискална пропаст, след като Сенатът одобри споразумението, което отлага влизането в сила на автоматичните мерки за увеличаване на данъците и намаляване на разходи за повече от 600 млрд. долара, предават световните агенции.

Законопроектът беше приет с 89 гласа "за" и 8 гласа "против" и то само два часа след настъпването на Нова година.

Документът е сбор от рестриктивни икономически мерки като вдигане на данъци и орязване на социални плащания, които трябваше да влязат автоматично в сила с настъпването на новата година, ако нямаше договорка. Като формален краен срок за постигането й беше заложен 31 декември 2012 г. До приемането на нормативният акт в последния момент се стигна след усилени преговори на държавния глава с републиканците от долната камара.

Така приетият пакет ще запази ниските данъци върху доходите  - за физически лица, които печелят по-малко от 400 хиляди долара или двойки, печелещи под  450 хиляди долара. Законопроектът също така предвижда увеличаване на данъците за богатите.

С два месеца се отлага и автоматичните съкращения на разходи за 1.2 трлн. долара през следващите две години. За следващите 8 седмици ще трябва да се спестят 24 млрд. долара.

С израза "фискалната скала" се означава вероятността от повсеместни данъчни увеличения и драконови съкращения на федералния бюджет. Те щяха да се задействат автоматично в началото на 2013 г. заради влезлия през август 2011 закон за редуциране на дефицита.Той беше едно от условията за постигане на компромис в предишните  преговори за вдигане на тавана на държавния дълг на САЩ.

Текстът трябва да бъде гласуван и в Камарата на представителите - долната камара на парламента, която вече беше свикана на извънредно заседание днес.

Подкрепи Economic.bg