Сайтът на Кремъл разкри, че Плевнелиев се е срещнал с Путин

Администрацията на държавния глава мълчи за срещата, изскочила от сайта на руския президент

Провал на един бойкот:

264 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Президентът Росен Плевнелиев тайно се е срещнал с руския си колега Владимир Путин в Сочи, става ясно от официалното прессъобщение на страницата на Кремъл, видя Economic.bg.

На страницата на българския президент обаче не е обявенa подобна среща. Българското президентство нито съобщи предварително за срещата, нито потвърждава, че такава се е състояла. Прессекретарят на държавния глава Мария Иванова не отговаря на обажданията.

Малко преди това, след като #Протестна мрежа призова президента да бойкотира Сочи 2014, администрацията му не реагира. В опит обаче да отговори на обществото индиректно, самият Плевнелиев заяви пред БНТ часове преди закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, че нямал планирани политически срещи. На сайта kremlin.ru обаче е публикувана и снимка на двамата държавни лидери, като Плевнелиев приятелски разговаря с руския си колега.

Налице е и текст (вижте снимка 2), според който те са провели разговори. Темите обаче не се уточняват. В съобщението се казва още, че Путин се е срещнал и с премиерите на Сърбия - Ивица Дачич, Армения – Тигран Саркисян, и Южна Корея.

Официално президентът трябваше да се срещне с българските спортисти заедно с председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, генералния секретар на БОК Белчо Горанов, посланика на България в Русия Бойко Коцев, представители на акредитираните на Олимпиадата медии. По-късно той присъства на официалното закриване на олимпиадата.

Въпреки че жертвите на снайперите в Киев не се оказаха аргумент президентът да бойкотира Олимпиадата, за него не е проблем да даде мнение. "Сега е важно всички политици да декларират, че ще работят за запазване на териториалната цялост на Украйна и за бързи и честни избори”, гласи позицията му в официалния Twitter профил.

„С месеци украинците се бориха срещу един режим, който не се посвени да предизвика кръвопролития и да атакува собствения си народ. Надявам се никога повече да не видим подобни сцени на кръвопролития в приятелска Украйна“, допълни Плевнелиев.

Припомняме, че по време на началото на Олимпиадата премиерът Пламен Орешарски бе хванат на една маса с украинския президент Виктор Янукович и несменяемия узбекистански лидер Ислам Каримов. Снимката от профила на румънския премиер Виктор Понта във Facebook обаче мистериозно изчезна.

Това не е първо подобно премълчаване за програмите на официалните лица - напоследък това е най-популярната хватка на пресслужбите. Например, от срещите в Баку на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Economic.bg теглеше информация и снимки от официалните страници на ресорното министерство на Азербайджан. В София за воаяжа на министъра по това време нямаше и дума като официална информация.

Подкрепи Economic.bg