"Само в София смятат, че нямам шанс"

За нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост, смята еврокомисар Кристалина Георгиева

Цитат на деня:

80 ~ 2 мин. четене

„В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител. Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанса за тази позиция". Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя не смята, че е отпаднала възможността да стане следващият върховен представител за външната политика и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия. „И през следващия си мандат в Брюксел ще продължа да работя за доброто име на България", добави тя.

Преговорите какви други варианти са възможни ще се водят заедно със служебното правителство в следващите седмици, като според Георгиева изгледите са добри, а перспективите - достатъчно много.

„Моята работа в Банката и тази по време на първия мандат, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме", категоричен е еврокомисарят.

Междувременно Георгиева препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната. Вие видяхте през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор. Аз съм изцяло за това и също смятам, че е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната.

За нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост, каза Георгиева. Според нея обаче трупане на нов дълг за потребителски цели не е добър вариант.

Коментари: 0