Саудитска Арабия отваря борсата си за чужди инвеститори

Те трябва да имат 5-годишен опит и активи за над 5 млрд. долара

Саудитска Арабия отваря борсата си за чужди инвеститори
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Саудитска Арабия ще позволи достъпа на чуждестранни инвестиции до капиталовия си пазар, отваряйки най-голямата арабска борса към  света, пише Bloomberg.

Правителството на страната е упълномощило Комисията за капиталовите пазари да допусне задгранични финансови институции да продават и купуват дялове на компании, част от Tadawal индекс. Регулаторът ще определи кога и как ще приложи решението.

Фондовият пазар в най-големия производител на суров петрол в света става все по атрактивен за инвеститорите, след като правителството обяви план за стимулиране на индустрията извън петролния сектор. Капитализацията му към момента е в порядъка на 531 млрд. щатски долара. Основният индекс се е повишил с 14% през тази година, над двойно повече от MSCI индекса за развиващи се пазари - 6%.

Досега достъп до него имаха единствено инвеститори, от страните, част от Съвета за сътрудничество в Залива (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ). Мениджъри на активи от други страни можеха да участват в търговията, единствено посредством местни фондове.

Предполага се, че желаещите да търгуват на Саудитската борса ще трябва да отговарят на високи условия - минимум 5 млрд. щатски долара управляван инвестиционен портфейл и пет години оперативна история. Ограниченията целят да предотвратят навлизането на спекулативни капитали.

Подкрепи Economic.bg