Семерджиев: Токът ще скача заради въглеродните емисии

Ръстът обаче няма да бъде в размер на 20%

"Не приемам критиките на Делян Добрев, че ДКЕВР е знаел, че повишението на цената на тока ще бъде по-висока от предварително обявения 10% скок още преди четири месеца. Цените се правят на основание на очакванията на операторите на НЕК и разпределителните дружества", каза пред бТВ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

По думите му през месец май и юни са били пуснати допълнителни мощности, тъй като през юли цената рязко е паднала. "До месец април в НЕК зелената добавка беше 3,72 лв.", каза Семерджиев и допълни, че през април обаче добавката е била оценена на 8 лв, а накрая станала 11,10 лв.

"Желанието на инвеститорите е било за присъединяване на 12 000 мегавата към електрическата енергия. След предприетите мерки обаче те бяха свити на 4000 мегавата, но най-вероятно те няма да надхвърлят 2000 мегавата", каза Семерджиев. "Няма забрана за нови зелени електроцентрали, но присъединяването на нови оператори ще бъде невъзможно. Ресурсът вече е раздаден и операторите, които имат капацитет за присъединяване ще могат да го направят като построят нови мощности", уточни председателят на ДКЕВР.

"Всички ТЕЦ-ове трябва да повишават цените заради покриването на въглеродните емисии. Вече обаче е отчетено, че трябва да се купуват емисиите през 2013 г.", добави председателят на ДКЕВР. На въпрос дали скокът на цената ще бъде с 20% заради емисиите Семерджиев каза, че не споделя такива песимистични очаквания.

"Някои от ТЕЦ-овете вземат мерки за повишаване на ефективността си. Централите с дългосрочни договори нямат интерес от това, тъй като енергията им се изкупува по определени схеми и имат гарантирана печалба. ТЕЦ „Марица Изток 2“ е единственото изключение", каза Семерджиев.

Коментари: 0