Сенатът прие бюджета на САЩ

Планът за държавния бюджет бе приет с 50 гласа „за“ срещу 49 „против“

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Сенатът на Съединените щати прие план за бюджета на страната, съобщава The Wall Street Journal.  След продължили цяла нощ дебати, сенаторите решиха общата сума на държавните разходи за следващата година да е 3.7 трлн. долара. Планират се данъчни увеличения и съкращаване на харчовете.

Планът за държавния бюджет бе приет с 50 гласа „за“ срещу 49 „против“. Очаква се резултатите от мерките да доведат до сравнително балансиране на щатския бюджет през 2023 г. Проблем се оказват автоматичните съкращения на публичните разходи на стойност от 1.2 трлн. долара, които оставят малко пространство за намаление на дефицита. 

Демократите предлагат съкращаване на военните разходи с 240 млрд. долара до 2015 г. и намаляване на социалните харчове, с изключение на тези за здравеопазване със 76 млрд. долара. В същото време Републиканците искат по-малки съкращения в бюджета на Пентагона и по-големи при социалните програми.

Дори и с това увеличение на данъците и предписаните съкращения на разходите, планът Сената ще остави правителството с дефицит от 566 млрд. долара през 2023 г., като за този период американският държавен дълг ще нарасне с 5.2 трилиона долара.

Подкрепи Economic.bg