Шефът на НЗОК не вижда защо да подава оставка

Лекари излизат на национален протест срещу лимитите за медицински дейности на болниците

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Не виждам причина да си подам оставката. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков пред Нова телевизия в коментар за насрочените за днес протести на лекари. Медиците настояват да се отмени методиката на Здравната каса за финансиране на болниците. Другото им искане е именно оставката на шефа на Касата.

Пламен Цеков бе категоричен, че няма намерение да подава оставка и посочи, че в ситуацията се чува мнението само на едната страна. "Още миналата година се води диалогът за методиките за плащане на болниците. Сега ще се възползвам и ще поканя Българския лекарски съюз да разгледаме отново методиката, защото само говорим за нея”, обясни шефът на НЗОК. Той е убеден, че проблеми с финансирането на медицинските дейности няма и добави, че едни и същи лечебни заведения се оплакват сега и през миналата година, когато методиката е била друга.

Димитър Петров от Лекарския съюз заяви, че изобщо не знае дали някой харесва новата методика. "Да, продължаваме да искаме оставката на д-р Пламен Цеков. Исканията, които имаме, са изцяло в правомощията на управителя и надзорния съвет на Здравната каса”, каза Петров и посочи, че шефът на НЗОК не може да разбере какъв е проблемът, колкото и разговори да са водени на тази тема.

„В момента пациентът е доста притеснен, защото той го отнася най-много”, каза Иван Димитров, председател на федерация Български пациентски форум. Той допълни, че те също са против лимитите и подкрепят лекарския съюз. „Не може да съществува такова нещо като лимит на живота”, категоричен бе Димитров.

„Не ограничаваме достъпа на пациентите до нито една болница”, отвърна шефът на Здравната каса. По думите му старата методика не им е давала възможност да се разплащат с болниците в реално време, но тази година ще се разплащат месец за месец.

Подкрепи Economic.bg