Шефът на Royal Bank of Scotland подаде оставка

Решението на Стивън Хестър е мотивирано с плановете за продажба на държавния дял в банката на частни инвеститори

164 ~ 1 мин. четене

Изпълнителният директор на Royal Bank of Scotland Стивън Хестър подаде оставка, след като изгуби горчива битка с Министерство на финансите и собствения си управителен борд, съобщава Financial Times. Решението е мотивирано с планове за продажба на държавния дял в банката на частни инвеститори. Засега не се коментира кой ще е неговият приемник.

Новината шокира лондонското Сити, случвайки се месец след обещанието на Хестър да води банката до приватизацията й, която се очаква в края на следващата година. Понастоящем 81% от банката принадлежат на държавата.

Дискусиите се провалиха, след като той отказа да се ангажира с поста за още пет години.  „Това е решение на борда. Аз бях готов да работя до приватизацията”, каза той.

Хестър оглави Royal Bank of Scotland през ноември 2008 г. в разгара на световната финансова криза след като правителството наля 45,5 млрд. британски лири в банката, за да я спаси от фалит.

Междувременно акциите на кредитора отбелязаха сериозен спад с близо 6 на сто при днешната търговия след новината за оставаката и новите намеци за преструктуриране и закриване на работни места в сферата на инвестиционното банкиране.

Банката успя да постигне нетни приходи от 393 млн. паунда през първото тримесечие на годината, отчитайки ръст на търсенето на заеми.

Коментари: 0