Шефът на фонд "Земеделие" обвини Греков в натиск и лобизъм

Според Мирослав Николов шефът на МЗХ чакал субсидии за фирмата си "Греком", министърът отрича

272 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Реакцията на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Мирослав Николов по повод исканите оставки не закъсня. Той обвини министъра на земеделието и храните Димитър Греков в натиск в полза на неговата фирма.

По думите на Николов от закъснелите плащания по проекти „винаги ще има недоволни”. „Единственото конкретно, което съм чул като недоволство и оплакване, беше за проект на самия министър, което той изрази пред мен по повод на това, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком" и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес”, заяви Николов в предаването "Преди всички" по БНР.

„Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговият представител трябва да получи парите по проекта. Проектът е одобрен. Той имаше допълнителни земи, имаше допълнителни документи, които трябваше да бъдат изискани, за да получи допълнителните пари”.  

Затова шефът на ДФЗ не мисли да подава оставка по искане на министър Греков. „Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите”, категоричен е той.

„Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството. Досега тя беше безадресна, хвърляха се някакви обвинения в публичното пространство без конкретен адресат, но от вчера вече това е самият земеделски министър”, казва Николов.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на това разпространиха позицията на министър Димитър Греков: „Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще”, отговори пък министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по повод обвиненията, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

По отношение на фирмата „Греком” министърът обясни, че действително е имал малък дял от нея преди да приеме министерския пост, но предвид новите си отговорности се е отказал от него. „Почти няма човек, който да не може да бъде укорен за едно или друго, но в конкретния случай не става дума за Димитър Греков или Мирослав Николов. „Призовавам отново ръководството на ДФЗ да извърши всичко необходимо по стотиците забавени проекти, за да може хората и общините да си получат парите“, казва още министърът.

Министър Димитър Греков е категоричен, че единственото, което е изисквал от настоящия ръководител на Фонда е „коректност, бързина и работа в интерес на земеделските стопани”. „Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чийто плащания недопустимо са били забавяни. Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си“, заявява министър Греков.

Той е категоричен, че това е основната причина за обтегнатите отношения между министерството и Фонда. „Забавянията, в това число и на общините, са толкова много, че направо са недопустими. Тупкането на топката от страна на Фонда продължава, а аз искам те просто да си свършат работата за всички изрядни бенефициенти“, категоричен е Димитър Греков.

Подкрепи Economic.bg