Швейцария и САЩ се споразумяха за банковата тайна

Швейцарските банки ще трябва да плащат глоби, ако стане ясно, че са участници в схеми за укриване на данъци

116 ~ 1 мин. четене

Швейцария и САЩ постигнаха споразумение, по силата на което банките в алпийската държава са длъжни да предоставят на американските власти детайли за трансграничния си бизнес при поискване. Също така финансовите институции ще трябва да плащат глоби, ако стане ясно, че са участници в схеми за укриване на данъци, пише Financial Times. Споразумението се подписва, за да могат швейцарските банки да избегнат разследването за участието им в укриването на данъци от страна на американски граждани.

Споразумението вероятно ще приближи края на международния диспут за банковата тайна, който донесе нестабилност в огромния банков сектор на най-големия офшорен финансов център в света, пише изданието.

През май Европейската комисия получи мандат за преговори със страни извън ЕС за обмен на банкова информация. Целта е да се постигнат много по-добри резултатите в борбата с укриването на данъци, което носи вреди от 1 трилион евро годишно на европейските страни. Тогава Швейцария и Лихтенщайн побързаха да изразят готовност за съвместна работа.

През есента на 2012 г. България и Швейцария подписаха нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. В нея бяха включени текстове относно банковата тайна, които ще позволят обмена на банкова информация, която ще е от полза при борбата с прането на пари, данъчните измами и отклонението от данъчно облагане.

Подкрепи Economic.bg