Швейцария продължава борбата си със скъпия франк

Централната банка ще продължи неограниченото си изкупуване на чужда валута, за да задържи валутата на ниво 1.20 франка за евро

256 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Швейцарската централна банка (SNB) обеща да продължи да поддържа курса на франка спрямо еврото на ниво от около 1.20 франка за евро. В продължение на една година вече банката купува чужда валута в "неограничени количества", за да може да поддържа този курс.

Президентът на SNB Томас Джордан каза днес, че мярката ще бъде продължена "с непоколебима решителност".

"Швейцарският франк е все още прекалено скъп и това тежи на икономиката", се казва в официалното становище на SNB по въпроса. Централната банка намали прогнозата за икономическия ръст през 2012 г. до 1%, докато през юни очакванията бяха за 1.5%.

Също така от банката обявиха, че няма опасност от инфлация в "обозримо бъдеще".

"Франкът може да поскъпне рязко, ако централната банка свали тавана под 1.20 франка за евро", коментира Максим Ботерон, икономист в  Credit Suisse. "Очаквам изкупуването да намалее, ако напрежението на финансовите пазари падне", добави той.

Заради програмата си за изкупуване на чуждестранна валута, за една година стойността на валутните резерви на Швейцария се е увеличила с 64% до 418 млрд. франка. Прогнозата е, че изкупуването ще продължи и през 2013 г.


Подкрепи Economic.bg