Siemens ще съхранява слънчева енергия

Специална система ще играе ролята на буфер в електрическите мрежи

Нова система за съхранение на енергия, която играе ролята на буфер в електрическите мрежи, е разработена от Siemens. Целта на тази система е да се осигури намаляване на колебанията в производството на електроенергия от Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), обясниха от компанията. Такива колебания обикновено имат продължителност от  няколко секунди до няколко минути.

Разработената от Siemens модулна Siestorageбатерия се базира на презареждаема литиево-йонна технология и се побира в обикновен контейнер за превоз. Тази батерия има възможност да съхранява до 500 киловатчаса електроенергия. Това е приблизително средно дневната консумацията на ток на 50 домакинства.

Италианската енергийна компания Enel неотдавна пусна в експлоатация първата Siestorage система, която е с капацитет от един мегават. Enel използва инсталацията Siestorage, свързана към първичната страна на  разпределителната мрежа, за да проучи как, чрез използването й в електрическата система, може да се стабилизира напрежението.

Електрическата мощност на фотоволтаичните модули се влияе не само от смяната на сезоните и светлата и тъмна част на денонощието. Тя също е повлияна и от местните климатични условия. Облачното време, например, може да предизвика спад в производството на енергия за няколко секунди или минути. Съответно  електроразпределителната мрежа претърпява краткотрайни падове на напрежение. 

Коментари: 0