Сирия прие предложението на Русия

Правителството на Башар Асад може да избегне военен удар от страна на САЩ след като се съгласи да постави химическите оръжия под международен контрол

Автор: Десислава Младенова

Правителство на Башар Асад е приело предложението на Москва за поставянето на химическите оръжия под международен контрол, за да предотврати военни действия от страна на САЩ.

"Ние проведохме ползотворен кръг от преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров вчера и той предложи инициатива във връзка с химическите оръжия. Снощи се съгласихме да приемем руската инициатива", каза външният министър на Сирия Уалид ал-Муалем. Сирия е взела това решение, за да "премахне основанието за американска агресия", предаде Reuters

Вчера Сергей Лавров излезе с предложение за международен контрол върху химическите оръжия на Сирия, с което да се предотвратят военни атаки над страната. "Ние не само призоваваме сирийското ръководство да постави обектите, в които се съхраняват химически оръжия под международен контрол, но и за бъдещето им унищожаване и пълно присъединяване към споразумението за забрана на химически оръжия", каза Лавров.

Предложението на Русия бе прието добре от САЩ, като президентът Барак Обама го нарече "значителен пробив" и "потенциално позитивно събитие". Той обеща, че ще се откаже от военна атака в Сирия ако правителството на Башар Асад се съгласи да допусне международен контрол върху обектите, в които се съхраняват химически оръжия.

Коментари: 0