Смениха шефа на „Топлофикация София“ заради 90 млн. лв. в КТБ

Член на УС на "Общинска банка" Георги Беловски сменя Стоян Цветанов начело на столичното парно

Стратегически гаф

Смениха шефа на „Топлофикация София“ заради 90 млн. лв. в КТБ
956 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Столичният общински съвет (СОС) избра за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Топлофикация - София” ЕАД Георги Беловски. Смяната на ръководството на компанията в лицето на Стоян Цветанов стана по време на заседанието на СОС заради лошото управление.

„Изпълнителният директор е считал, че като държи 90% от средствата си в КТБ, спестява такси и комисионни, които биха били начислени върху тези немалки суми, ако парите са на влог в друга банка. На мястото на Стоян Цветанов избрахме Георги Беловски, който заемаше позицията член на управителния съвет на Общинска банка”, обясни пред журналисти зам.-председателят на СОС и общински съветник от групата на ГЕРБ Николай Стойнев. , Междувременно поведението на Цветанов може да се обясни с това, че преди да поеме топмениджърския пост той бе финансов директор на дружеството, което допреди 2009 г. бе наравно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) част от системата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), а точно в КТБ от години се държаха парите на националната енергетика.

Според зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов вече има и номиниран кандидат да поемето на ръководството на дружеството, който идва от "банковата сфера". "Три общински дружества обаче имат средства в КТБ”, заяви зам.-кметът. Според него най-много са тези на "Топлофикация София" : "Над 90, почти 95 млн. лева."

"Имаме решение, което сме взели тук всички, становище, че лошото състояние на "Топлофикация" се дължи на лошото управление. Понеже много често влизаме в спор с обработените служители, аз декларирам, че основанието за освобождаването са именно лошото управление. 2 години подред в балансовите комисии, се приемаше баланса, но не се сваляше от отговорност. Към тази дата задълженията 677 милиона лева. Не мога да си обясня как може едно такова дружество да твърдим, че работи добре, а в същото време да трупа задължения.", каза общински съветник Панайот Дончев.

Според Стойнев пък „Топлофикация - София” продължава да функционира, макар и да има забавяне в изпълнението на инвестиционната програма. „Не трябва да има пряк ефект върху потребителите и услугата, която дружеството предлага на този етап. Винаги, когато се взима решение в общинския съвет, то е политическо, защото той е политически орган”, подчерта Стойнев.

Според него членовете на СОС са имали среща с представители на работниците и с представители на синдикатите в дружеството. „Разбирам и споделям техните притеснения и оценки за работата на дружеството. В същото време голямото им притеснение е свързано с това, че се готви приватизация на дружеството и някакви интереси в тази област. Аз категорично заявявам и от името на нашата политическа група, че това не влиза в плановете на общината. Напротив, ние имаме решение на Общинския съвет за избор на консултант в момента има процедура, която да предложи адекватен модел на управление на дружеството”, каза още Стойнев.

По думите му, тъй като дружеството е със сериозни задължения и освен инвестиции в технологичното обновяване, трябва да бъде намерено решение със старите задължения, които са натрупани в предишни периоди. „Затова се смята, че един модел с привличане на външен мениджмънт е удачен, но предстои работата на консултанта. Когато си поставил една голяма сума на дружеството на риск, няма как да не се поеме отговорността”, каза още общинският съветник.

Според него предстои да бъде назначен конкурс за избор на нов изпълнителен директор след приключване на работата на консултанта, който трябва да предложи най-удачния модел за управление на дружеството. „Като то е свързано с ангажименти и инвестиции в дружеството и покриване на част от задълженията”, каза още Николай Стойнев.

Агенция „Икономика” потърси за пореден път Стоян Цветанов за коментар, но на мобилния му телефон отново отговаря секретарката му, а самият той е традиционно „в среща”.Подкрепи Economic.bg