Смесено представяне на долара срещу основните валути

Златото блести на фона на срива на акциите

88 ~ 3 мин. четене

Йената се търгува близо до 2-месечните си най-добри стойности срещу еврото и долара, след като рязко се засили при разпродажбите на рисковите активи, което провокира инвеститорите да продължат да закриват позиции срещу ниско лихвената японска валута. Разочароващи данни за фабричния сектор в САЩ показаха рязко забавяне през последния месец и това порази пазарите, които вече изпитват достатъчно натиск от разпродажбите в ново възникващите пазари.

Слабите данни за ISM индекса в производствения сектор на САЩ засилиха страховете за икономическия растеж и директно насочват вниманието към доклада за трудовата заетост, който ще бъде обявен в петък и след показалия слаб резултат предишен доклад за декември. Вчера индексите на Уолстрийт се сринаха с над 2%, долара потъна до 100.77 йени, а еврото слезе на 136.37 йени като и двете стойности са най-ниски след края на ноември. Днес долар/йена е на 101.30, а евро/йена на 136.86. Паричните потоци търсещи сигурност свалиха доходността по 10-годишните американски облигации рязко с 10 пункта до 2.57%, което допълнително намали предимството на долара в лихвените диференциали.

Стерлингът се обезцени с потресаващите 1.8 % срещу йената до 164.26 като тегленето на печалби в кроса се ускори след данни показали незначително намаление на фабричния сектор във Великобритания през месец януари. Само преди месец паунда летеше на 5-годишни върхове срещу йената и две и половина годишен връх срещу зелените пари, подкрепен от оптимизма за бързото възстановяване на английската икономика. Масовите разпродажби вчера обаче окуражи инвеститорите да се прицелят в добре представящите се валути.

Доларът се представи смесено срещу основните валути. Падна от еврото, но скочи срещу стерлинга, а срещу канадския долар остана почти без промяна. Австралийският долар се търгува на 0.8752 срещу американския си съименник, а вчера се оттегли от 2-седмичен връх на 0.8834.

Златото блести на фона на срива на акциите

Златото задържа резките печалби, които реализира вчера, тъй като днес азиатските борси отчитат спадове, а инвеститорите се притесняват за икономическия растеж в САЩ след разочароващите данни за производствения сектор.

Сривът на капиталовите пазари намери продължение и днес в Азия като Никей пада с над 3% след най-големите спадове на Уолстрийт след месец юни. Пазарите продължават да са обезпокоени и от разпродажбите на ново възникващите пазари.

Акциите попаднаха под натиск тази година заради забавящия се растеж в Китай и отлива на капитали от ново възникващите пазари, където отражение дава оттеглянето на стимулите на Федералния резерв. Златото печели, тъй като често се приема като алтернативна инвестиция на акциите и другите рискови активи. Като резултат се наблюдават парични потоци към фондовете търгуващи със злато, които са най-големи от лятото на миналата година.

Спот цената днес е 1256 долара за тройунция след растеж с 1.1% в понеделник. Металът отчита поскъпване от 4% от началото на годината след обезценката с 28% през 2013 година. Прогнозите са, че предстои атака на върха от 27 януари на 1278 долара и има възможност за подновяване на възходящия тренд, който започна от дъното на 31 декември при 1184.50 долара за тройунция.

Производственият сектор в САЩ отчете рязко забавяне през януари при най-голям спад за последните 33 години на компонента за новите поръчки. В същото време разходите за строителство едва нараснаха през декември и това насочва към мисълта за известно забавяне на икономиката. Едно нейно отслабване може да накара Федералния резерв да забави редукциите на стимулите. Покупките на облигации помагат на златото, тъй като утвърждават статута му на защита срещу инфлацията.

При последните излизащи данни и проблемите на ново възникващите пазари, най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust не е отчитал отлив на капитали вече повече от една седмица. Активите му обаче са все още на най-ниски стойности за последните 5 години.

Физическият сектор е спокоен, тъй като Китай, който е най-големия потребител на злато в света, остава със затворени пазари заради официалните празници по случай Лунната нова година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg