„Софийска вода“ показа концесионния си договор

От създаването на концесията досега информация за договора беше достъпна само чрез публичния Национален концесионен регистър

396 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Столичното ВиК дружество "Софийска вода" АД публикува Договора за концесия на интернет сайта си. Причината за "разсекретяването" е разразилият се скандал около концесията на дружеството. В Общинския съвет дори има работната група, която търси начин да развали 20-годишният договор на компанията. Според група общински съветници договорът е неизгоден за софиянци и в него няма наказателни клаузи, ако например дружеството не изпълнява поетите ангажименти за инвестиции и за намаляване на загубите на вода по трасето.

Според днешното съобщение на "Софийска вода" обаче се разпространяват "неверни и дезинформиращи тълкувания на документа". "Като единственото публично-частно партньорство във ВиК сектора считаме, че трябва да бъдем еталон за ефективност и откритост и в изпълнение на тази своя политика, дружеството публикува Договора за концесия, сключен между Столичната община и "Софийска вода" АД. С това решение отново припомняме на нашите клиенти, че политиката на дружеството за прозрачност не е просто клише, а принцип, който прилагаме на практика във всеки аспект от нашата дейност", уточни изпълнителният директор на "Софийска вода" Мариана Итева.

От създаването на концесията досега информация за договора беше достъпна само чрез публичния Национален концесионен регистър, където се вписват данни за всички концесии в Република България. В него Столичната община като концедент, представя в Националния концесионен регистър информация за основните параметри на концесията, както и за изпълнението на договора през годините по образец и ред, определени в Правилника за прилагане на Закона за концесиите.

Подкрепи Economic.bg