Софийският университет се отказа да вдига таксите

Средствата са били предвидени за ремонт на две аудитории

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Ще предложа на Академичния съвет (АС) на университета ни да отмени решението за увеличаване на студентските такси с 8% от следващата учебна година. Това заяви пред БНР ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

Той обясни, че средствата са били предвидени за ремонт на аудиториите. "Университетът в нормални години получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди три години, те бяха намалени на близо 1,8 млн. лв. Преди година и нещо, бяха намалени на 1 млн. лв., като тези 800 хил. лв. бяха дадени като допълнение към студентските стипендии. Тогава никой от студентите не се сети да попита: "Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим". Ако не успеем да намерим средства от друго място, ще имаме 2 аудитории по-малко. СУ има на разположение около 500 аудитории, ако не и повече.", поясни Илчев.

Проф. Илчев заяви още, че ще предложи АС на СУ да упълномощи ректора да сформира работна група, която до една седмица да изготви искания до политическите сили за бърза и радикална промяна в политиката спрямо висшето образование.

Новината идва часове преди обявения за днес в 14 ч. студентски протест срещу увеличението на таксите в Алма матер. Протест срещу по-високите такси ще има и в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където таксите ще бъдат увеличени с 33%.

Подкрепи Economic.bg