Сопот и Карлово намират работа на 500 съкратени от ВМЗ

Българо-германски център предложи да преквалифицира още 300 от освободените

Снимка: БГНЕС

324 ~ 1 мин. четене

Община Сопот може да поеме на работа до 200 души от съкратените оръжейници от града, а община Карлово - на още 300 души. Българо-германски център пък се наема с преквалификацията на 300 души от ВМЗ-Сопот. Това стана ясно на извънредното заседание на тристранния областен съвет в Пловдив, който беше свикан заради положението в предприятието. В срещата участваха социалният министър Тотю Младенов, всички кметове от областта, представители на бюрата по труда и агенцията по заетост, от всички държавни ведомства в региона.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че за да се спаси предприятието трябва да бъдат съкратени 700-800 от 3200-тата работещи в него.

"Ще сме готови с алтернативи, за да може, ако има съкратени работници, те да не останат на улицата", увери след срещата днес министър Младенов. За целта той очаква от кметовете на най-близките до оръжейницета общини Сопот и Карлово ще предложат в писмен вид варианти.

Един от вариантите е включването на освободените от завода работници в схеми на ОП "Подкрепа за заетост", обясни Младенов.  "Хората могат да се ангажират в озеленяването, в чистотата и в изграждането на екопътеки. По тази програма в България работят 70 000 души", коментира още министър Тотю Младенов. Другият начин да се помогне на хората според министъра е чрез преквалификация.

Подкрепи Economic.bg