Сорос: Китай е най-големият риск за глобалната икономика

Китайският модел на растеж се е изчерпал, смята милиардерът инвеститор

176 ~ 2 мин. четене

Бъдещата посока на китайската икономика е основният източник на несигурност за глобалната икономика в момента, смята милиардерът Джордж Сорос, цитиран от CNBC. Според него китайският модел на растеж се е изчерпал. Сорос смята, че има противоречия в сегашните политики на китайските лидери, които ще имат дълбоко въздействие за страната и света, ако не бъдат разрешени.

„Основната несигурност, срещу която светът е изправен в момента, не е еврото, а е бъдещата посока на Китай. Моделът на растеж, отговорен за скоростното издигане на страната, вече няма пара“, пише Сорос в статия за сайта на Project Syndicate. „Но в настоящата политика на Китай има неразрешени противоречия: рестартирането на пещите води до съживяване на тенденцията на експоненциално трупане на дълг, което не може да трае повече от две години“.

Въпреки че през 2012 централната банка предприе стъпки за ограничаване на растежа на дълговете, правителството взе нещата в свои ръце, когато икономиката забави растежа си, сочи Сорос. През юли 2013, правителството нареди на стоманодобивната индустрия да рестартира пещите си, а централната банка да облекчи кредитирането, като по този начин позволи на икономиката да си вземе глътка въздух, припомня той.

„Един успешен преход в Китай изисква както политически, така и икономически реформи, като един провал ще има дългосрочен ефект върху вярата в ръководството на държавата, което ще доведе до репресии у дома и военни конфронтации зад граница“, сочи Сорос.

Според Сорос има някои „призрачни прилики“ между финансовото състояние на Китай и тези в САЩ преди финансовия колапс от 2008. Той, обаче, отчита, че контролът на китайското правителство над икономиката е ключовата разлика между двете държави.

Коментари: 0