Срив при акциите на златодобивните компании

Днес златото поевтиня с близо 8% и цената му слезе под 1 400 долара за тройунция

3764 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Акциите на златодобивните компании пострадаха силно от поредния срив в цената на златото. Десетте най-големи компании в света се обезцениха с 15% за една седмица, а само в рамките на последната сесия книжата поевтиняха с близо 10%.

На днешната борсова сесия в Лондон златото поевтиня с 7.73% или 117 долара. Стойността на благородния метал падна до 1 386 долара за тройунция. Това е най-ниското ниво, до което е достигала цената на златото, от началото на 2011 г.

Най-голямата златодобивна компания в света - канадската Barrick Gold се обезцени с 15.5% за една седмица, а на завършилата борсова сесия в петък акциите загубиха 8.25% от стойността си до 22.94 канадски долара за брой.

Американската Newmont Mining Corporation загуби 10% за една седмица и 6% в петък. Акциите на листваната в Австралия Kingsgate Consolidated и на добивната Beadell Resources се сринаха с по 15%. Китаската Zhongjin Gold отчете спад от 6.5%, а Zhaojin Mining отчете понижение от 9% в Хонконг.

"С доближаването на цената до себестойността за производство, която е около 1200 долара за тройунция, хората започват да стават нервни", казва анализаторът Джонатан Барат пред CNBC. Той обаче добави, че това е „значително преекспониране" и всъщност спадът е добра възможност за влизане на инвеститорите.Подкрепи Economic.bg