Срокът за седми блок в АЕЦ „Козлодуй” ясен след година

В следващите дни ще бъде създадена проектна компания за изграждането му

Вероятно ще мине година, преди да стане ясно кога може да бъде изграден седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, съобщи енергийният министър Делян Добрев. В следващите дни ще бъде създадена проектна компания, която първоначално ще е 100% собственост на централата и след това ще се опита да привлече стратегически инвеститор.

По думите на Добрев така ще бъде избегнат риск, подобен на създадения за НЕК заради АЕЦ „Белене”. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

„При строителството на „Белене” вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити”, каза Добрев, цитиран от агенция „Фокус”.

Според министъра, ако проектът бъде структуриран както трябва от самото начало инвеститорски интерес може да има. Такъв обаче ще бъде търсен едва след като бъдат извършени предварителните дейности по изграждането на седми блок, включително и лицензиране на площадката, каза Добрев.

Коментари: 0