Стабилността на Балканите зависи от Гърция

Резултатите от изборите очевидно са добри за България, коментира директорът на Гръцкия бизнес съвет у нас Минко Герджиков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Г-н Герджиков, какъв е коментарът Ви за резултатите от проведените избори в Гърция. Как ще се отразят на България?

Трудно ми е да коментирам, тъй като все още не е връчен мандатът на управляващата партия, която да сформира правителство. Тези избори бяха една битка между тези, които искат да подкрепят меморандума и тези, които са срещу него. След като победиха партиите, които имат намерение да подкрепят меморандума, очевидно е добре за България. Ако се беше случил обратният сценарий - изходът от кризата можеше да бъде трудно предвиден.

 Ако нещата в Гърция започнат да се стабилизират, има ли вероятност гръцките фирми, които сега масово се местят в България, да започнат да се връщат?

 Гръцките фирми в България нямат проблеми, там проблемът е друг. Проблемът е голямата държавна администрация и големите кредити, голяма част от които са държавни.

 Можем ли да кажем, че България само може да спечели и няма какво да загуби, независимо от резултатите от изборите?

 България не печели от гръцката криза, тъй като Гърция е инвеститор номер 3 в България с 2.8 млрд. лв. Сега няма как темпото на тези инвестиции да бъде продължено. Също така Гърция е на трето място като търговски партньор по българския експорт. Когато има криза експортът съответно намалява. Ако заради кризата у нас започнат да се връщат работещите в Гърция около 70 хил. българи, ще е много лошо за трудовия пазар.

 Вярно ли е, че търговският обмен на България с Гърция е над предкризисните нива, както обяви бившият икономически министър Трайчо Трайков?

 Не мога да кажа какво точно е имал предвид, но стокообменът е доста висок. Нормално е страната, която ти е съседна, и с която имаш най-малки транспортни разходи, и която най-добре познаваш, да ти е голям партньор. Ние сме свързани икономически доста с Гърция и е добре страната да преодолее проблемите си. Засега друг голям търговски партньор в нашия регион не се очертава. Същевременно пък инвеститорите, които са от Китай, от Япония, от САЩ и Западна Европа, като видят, че на Балканите има проблем, не ни разделят много като България, Гърция или Сърбия. Те казват „на Балканите имат проблеми“. В тази връзка стабилността на Балканите зависи в голяма степен от Гърция.

 

Коментари: 0