Щатската икономика добави 204 хил. нови работни места

Въпреки това безработицата расте до 7.3% през октомври

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американската икономика е добавила повече от очакваните работни места през октомври, сочат последните данни на Министерството на труда в САЩ, цитирани от BBC. През миналия месец най-голямата икономика в света е разкрила 204 хил. нови работни места.

Добрите данни опровергаха опасенията, че 16-дневното спиране на работата от държавни услуги заради фискалната криза в САЩ може да засегне растежа на работните места. Месечните данни за новите щатове в неселскостопанския сектор се приемат като ключов индикатор за здравето на най-голямата икономика в света.

Въпреки разкриването на повече от очакваните работни места, последните данни сочат още, че равнището на безработица в САЩ се е повишило до 7.3% през октомври, докато през септември беше 7.2%. Според американското министерство на труда това най-вероятно се дължи на спирането на работата на федералните служители, които са били преброени като безработни.

Данните за пазара на труда в САЩ последваха позитивните макроданни за американската икономика. Вчера стана ясно, че Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е повишил с 2.8% през третото тримесечие - факт, който отново изненада приятно инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg