Щатският долар поскъпна спрямо австралийския

Златото и среброто започнаха седмицата спокойно

Щатският долар поскъпна спрямо австралийския

Щатският долар поскъпна спрямо австралийския си съименник в понеделник и валутите на развиващите се икономики, които бяха наранени от по- ниските цени на стоките, но остана без промяна спрямо останалите основни валути, след като доларовият индекс реализира 10 последователни печеливши седмици.

Индексът, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, се движеше в рейндж в близост до върха от юли 2010 през цялата сесия, като накрая реализира печалба от 0,01%.

Миналата седмица индексът продължи най- дългата си печеливша серия след началото на свободното плаване на щатската валута през 1973.

Еврото, което се търгуваше около нивото 1.40 през май, бе на печалба от 0,03% спрямо долара до 1.280 по време на късната нюйоркска търговия, след като докосна връх на 1.2867. Японската йена бе на печалба от 0,15% спрямо долара до 108.70 йени.

Австралийският долар докосна 7- месечно дъно на 0.8854 спрямо щатската валута. Притесненията относно световния растеж, в комбинация с изказаните на срещата на Г- 20 опасения, че Китай може да се въздържи от допълнителни стимули, се отразиха отрицателно върху австралийските пари. Китай и Австралия са основни търговски партньори, а австралийската валута често се използва като ликвиден заместител  на китайската при отиграването на новини за Китай.

Канадският долар също отслабна поради спадът в цените на стоките, реализирайки загуба от 0,6% до 1.1033 щатски долара. Бразилският реал изгуби 1,1%.

При търговията с енергия суровият петрол поевтиня за трета сесия в рамките на последните четири, след като слабото търсене и щедрото предлагане победиха очакванията за спад на изходящата продукция от Организацията на страните износителки на петрол.

Златото и среброто започнаха седмицата спокойно

Цената на златото се покачи леко в понеделник в резултат от закриването на къси позиции, след като по- рано през деня доларът поскъпна а технически продажби изпратиха благородният метал до най- ниската му стойност от началото на годината.

Среброто също почти успя да заличи първоначалните загуби, след като падна до 4- годишно дъно.

Благородните метали поевтиняха миналата седмица, когато доларът поскъпна до 4- годишен връх спрямо кошница от основни валути, след като от Фед намекнаха, че може да увеличат разходите по заемането по- рано от очакваното. Доларовият индекс нарасна с 0,1% в понеделник.

Поредица от оптимистични данни за икономиката на САЩ постави под натиск привлекателността на златото в ролята му на средство за хеджирането на различни рискове. В понеделник неочаквано спаднаха препродажбите на жилища в САЩ през август, след като потенциалните купувачи се отдръпнаха от пазара, но икономисти споделиха, че спадът не е сигнал за подновена слабост в жилищния сектор.

Спот златото докосна дъно на 1208.36 долара за тройунция, след което се възстанови до 1 216.90, реализирайки печалба от 0,1%.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 1.30 долара до 1 217.90 долара за тройунция при обем на търговията около 10% над 30- дневната пълзяща средна.

Способността на кюлчетата да се задържат над подкрепата на 1 210 долара в краткосрочен план предизвика известно физическо търсене от страна на китайските купувачи.

В същото време среброто достигна до 17.30 долара за тройунция, което е най- ниската му стойност от юни 2010 до сега, след като масовите разпродажби, особено при медта, се отразиха негативно върху очакваното промишлено търсене на белия метал, коментираха анализатори. Впоследствие обаче то успя да се възстанови до 17.80 долара, реализирайки печалба от 0,2%.

Спадна и инвеститорският интерес към златото. Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, спаднаха с 7.78 тона до 776.44 тона в петък, което е най- ниското им ниво от декември 2008 насам.

Скорошните загуби на златото почти заличиха всичките му печалби от началото на годината до сега, като в момента металът е на печалба от 1% на годишна база, след като миналата година изгуби 28% от стойността си.

Сред останалите благородни метали платината изгуби 0,7% до 1 323.30 долара за тройунция, а паладият се понижи с 1,5% до 791.80 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0