Ще се разреши нощният риболов

Предвижда се пилотният проект да стартира на 3 водоема в Северна и 3 водоема в Южна България

4226 ~ 1 мин. четене

Разрешение за нощен риболов в 6 водоема в страната обсъждат любители рибари и представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов и заместникът му Кирил Делев са обсъдили стартирането на подобен пилотен проект през 2013 г. с представители на клубове по спортен риболов, съобщиха от ИАРА.

Предложението за нощен риболов беше обсъдено основно през октомври 2012 г. на среща в Русе. Предложението е в периода от 1 юни до 30 ноември 2013 г. да е разрешен нощния риболов в 3 водоема в Северна България - яз. "Огоста", яз. "Ал. Стамболийски" и яз. "Тича" и 3 водоема в Южна България - яз. "Искър", яз. "Пясъчник" и яз. "Жребчево". Предвижда се разрешението да важи и за осветените части на градовете Силистра, Русе, Свищов, Видин, Оряхово, Никопол и Лом.

Предстои експертите на ИАРА да изготвят предложение за заповед, която да се внесе за одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните, за да може  да влезе в сила експерименталния проект за извършване на нощен риболов.

Подкрепи Economic.bg