Стойнев: Цената на тока няма да се вдига

По думите на енергийния министър може би някой цели да създаде някаква истерия, за да плаши хората

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"След Нова година цената на тока няма да се увеличи". Това каза в отговор на журналистически въпрос в Русе министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на откриването на нов производствен цех на френската автомобилостроителна фирма “Монтюпе“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. По думите на енергийния министър може би някой цели да създаде някаква истерия, за да плаши хората

"Истината е, че когато встъпих в длъжност, цената на тока трябваше да се увеличи между 20 и 30 процента. Това не се случи,а дори намаля", обясни Стойнев.

"Трябва ни нова динамика на институционално ниво в работата с чуждите инвеститори в посока на ясни правила и бързи административни процедури. Смятам, че динамиката вече се усеща в намаляването на административните тежести. Това беше една от първите мерки на правителството ни. В момента у нас са в процедури на по предварителна подготовка, сертификация и реализация на 7 големи инвестиционни проекти на стойност 1.5 млрд. лв. Очаква се те да осигурят 1400 работни места“, посочи Стойнев. По думите му инвестициите в страната само през юли са над 114.6 млн. евро. За същия месец миналата година те са били в размер на 80.6 млн. евро.

Енергийният министър заяви, че инвестициите на френската фирма “Монтюпе“ в България вече са достигнали 85 млн. евро.

"С удоволствие се запознах отблизо с дейността на завода, не само защото съм френски възпитаник, а и защото съм съпричастен на проекта от неговото начало. Радостно е, че групата „Монтюпе” вече 7 години развива високотехнологично производство на територията на България”, заяви при откриването на новия цех министър Драгомир Стойнев.

"Проектът на френската компания се разви от инвестиция на зелено в крупно производствено предприятие. Разширяването на дейността е от изключително значение за икономиката ни, тъй като осигурява възможност за включването на български доставчици на техника, суровини и консумативи. То разкрива нови работни места и спомага за повишаването на жизнения стандарт и благосъстоянието на жителите от региона”, подчерта министърът.

От своя страна генералният директор на предприятието Микаел Бризон посочи, че насърчаването на чуждестранните инвеститори не може да се осъществи без подкрепата на общините и държавата. Според него именно на подобно добро сътрудничество се дължи успехът на фирмата и разрастването й в България.

На официалното откриване присъстваха икономическият съветник по въпросите на инвестициите в посолството на Франция у нас Жан-Мари Дюманж, народни представители от Русенския регион, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, областният управител на Русенска Област Венцислав Калчев и кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

Предприятието, което се намира в Индустриалния парк в Русе, днес разшири своите мощности с повече от една-трета. С новото трето производствено хале площта му достига 30 000 кв.м., а общият брой на работещите там се увеличава с още 300 души. Така в завода вече ще работят общо хиляда специалисти.
„Монтюпе” ЕООД е компания от автомобилната индустрия. Тя се занимава с производството на алуминиеви цилиндрови глави за двигатели, както и наносачи за шасита на автомобили. Партньори са й гиганти в автомобилостроенето като Форд, Ауди, Рено, Пежо, БМВ и Волво.

Подкрепи Economic.bg