Стойнев атакува ГЕРБ за фалита на НЕК

Енергийният министър плаши хората на Бойко Борисов със собствената проверка в дружеството

Медийна война

Автор: Николай Марченко

Българските граждани трябва да осъзнаят каква е истината в енергетика и главно за състоянието на Националната електрическа компания (НЕК), каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пореден спешен брифинг във ведомството.

Той се оплака от интереса на партията на Бойко Борисов към финансовите документи на дружеството. „За мен беше странно как преди два дни имаше доста интересен десант на народни представители от ГЕРБ в МИЕТ. Те имаха желание да четат документи на НЕК. Доколко разбирам са предлагали конкретни стъпки и как тази документация трябвало да им бъде предоставена”, каза Стойнев.

Според думите му е „жалко е, когато бивш министър и народни представители предприемат такива действия”. „Считам, че това е политическо действие от тяхна страна. Предстоят избори, вече виждаме политическото говорене, но надали човек трябва толкова да се излага, заради едни избори, все пак става въпрос за народни представители и бивш министър на икономиката и енергетиката, но явно такъв е бил начинът им на управление и подход на работа”, допълни Стойнев.

Ресорният министър не пропусна да попита медиите „докога ще трябва да насилваме енергетиката политически?”. „Разбирам, че ГЕРБ, чрез обвинения към НЕК, искат да се видят в медиите. Разбирам и действията на Реформаторският блок и критиките им, но кой печели от това? Когато не се предлагат конструктивни решения, когато не се предлагат действия за излизане от тежкото състояние, в което заварихме енергетиката, мисля, че ефектът за хората, ще бъде нулев”, отсече Стойнев.

„Ще предложа на всички политически сили, след изборите да бъде постигнат един консенсус, тъй като в крайна сметка, всички ние работим за България и за националния си интерес. Преди изборите, тази стъпка е обречена на неуспех, тъй като желанието на опозицията единствено да критикува и да не предложи нищо, както виждаме действията на ГЕРБ”, каза още Стойнев.

Той за пореден път заяви, че до сегашната ситуация в енергетиката се стигнало „заради некадърното управление на ГЕРБ за периода 2009 – 2013 г.” „Експертите на ГЕРБ са одобрили бизнес план, който води към загуба на НЕК за 2013 година от 500 млн. лева и за 2014-та - от 700 млн. лева”, поясни той. Според него планът на ръководството на НЕК и БЕХ за периода от 2012 г., предложен от ГЕРБ бил губещ: „Виждате каква политика са водили, за да подобрят състоянието на дружеството”.

Според Стойнев обаче разработената методика за компенсиране на разходите за изкупуване на електроенергия на преференциални цени от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), не изиграва ролята си на механизъм за компенсиране и натрупват допълнителни загуби на дружеството. Разработената бизнес програма на дружеството за периода 2012 – 2014 г. отразявала „прогнозата за влошаване на ликвидно състояние на дружеството”.

„Същата тази програма е приета от НЕК, но не са последвали действия нито от страна на НЕК, нито от страна на Български енергиен холдинг (БЕХ) за оздравителни действия, включително с предложения за промяна на нормативната уредба”, възмутен е Стойнев.

Той се похвали, че е направил собствена проверка в дружеството: „С моя заповед, от 18 юли 2013 година Инспекторатът на Министерски съвет влезе в НЕК. Ще бъде предоставена информация за констатациите на Инспектората за периода 1 януари 2011-а към 30 юни 2013 г.”.

Коментари: 0