Строежът на ново кръстовище на две нива тръгва през есента

Стойността на съоръжението е 26,98 млн. лв. с ДДС

3647 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Строителството на кръстовището на две нива при булевардите "България" и "Акад. Иван Гешов" ще започне през есента и трябва да е готово до пролетта или лятото на 2014 г. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов. Той представи плана заедно със Сергей Стойков, директор на дирекция "Инфраструктурно строителство" в "Балканстрой", която е избрана за изпълнител на проекта.

Кръстовището ще представлява стоманобетонна конструкция - масивна централна колона, за която са закачени стоманобетонни въжета (ванти), които държат второто ниво на кръстовището. Колоната, с диаметър 2.5 метра, ще стъпва в подлеза, поради което някои от помещенията там ще трябва да бъдат премахнати. "По всяка вероятност няма да бъдат засегнати търговски помещения", уточни Стойков. Той каза, че целият подлез ще бъде използван като вестибюл за бъдещата метростанция.

Движението по горното главно ниво на кръстовището ще е кръгово и в две ленти. На долното равнище ще бъдат забранени левите завои, което ще позволи преминаването да става за две минути. Двулентово ще е и движението на входовете и на изходите към кръговото движение.

Стойността на съоръжението е 26.98 млн. лв. с ДДС. Средствата са осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Срокът за изпълнение е 230 дни.

Подкрепи Economic.bg