БСП ще строи изцяло руска атомна електроцентрала

Дойдем ли на власт, АЕЦ "Белене" ще бъде построена изцяло от руснаци, заяви в интервщ пред "Новости" бившият вътрешен министър в правителството на Тройната коалиция и депутат в БСП Михаил Миков

272 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Първото, което ще направим е да стартираме проекта АЕЦ "Белене", която да бъде построена от руснаци. Така бившият вътрешен министър в правителството на Тройната коалиция и депутат в БСП Михаил Миков отговаря на въпроса на руското издание "Новости", как социалистите ще се справят с енергийните проблеми на България, ако спечелят изборите. "Експлоатационния живот на сега действащите реактори приключва това десетилетие", казва Миков в интервюто.

Според него нова атомна електроцентрала е необходима на страната, тъй като тя ще привлече инвестиции и ще създаде нови работни места. "Най-важното е, че благодарение на АЕЦ "Белене" цената на електроенергията ще падне, а енергийната независимост на България ще бъде възстановена", смята червеният депутат.

Миков иска да засили сътрудничеството между България и Русия. "През последните години, поради политически причини, позициите на България на руския пазар бяха загубени. Ние ги искаме обратно - не само в енергийния сектор, но и в областта на туризма, леката промишленост", каза Миков.

Подкрепи Economic.bg