Строителството на газопровода „Южен поток” стартира

Президентът на Русия Владимир Путин пристига в град Акапа за „първа копка” на тръбата, министър Лиляна Попова води българската делегация

Автор: Таня Киркова

Точно в 15 часа руско време на 7 декември в град Акапа на брега на Черно море ще бъде заварена първата тръба от „Южен поток”, с което ще бъде даден старт на строителството на газопровода под Черно море. Очаква се за „първата копка” в руския град да  пристигне президентът  Владимир Путин, вероятността това да се случи  99,9% .  

Българската делегация води министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова, а в нея са включени Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ и зам.председател на Управителния съвет на българо-руската проектна компания „Южен поток”, създадена на паритетен принцип между „Газпром” и БЕХ за изграждане и експлоатация на българския участък от газопровода, изпълнителният директор от българска страна Георги Гегов и председателят на УС на БЕХ и изпълнителен директор на  АЕЦ Козлодуй Валентин Николов. 

По дъното на Черно море ще бъдат монтирани 4  паралелни тръби. Изграждането на подводната част на газопровода ще се извърши от компанията „Южен поток Транспорт”.

Пълният капацитет на  газопровода от 63 млрд.куб.м. газ ще бъде постигнат до 2017 г.  След поставяне на първата тръба в морето ще започне транспортиране на една четвърт от  пълния капацитет. С всяка следваща тръба по морското дъно количествата ще се увеличават, докато се стигне до транзитиране на 100% от планираните количества, обясни за  www.economymagazine.bg  Георги Гергов.

Природният газ ще бъде със същото високо качество, на каквото сега го получаваме, обясни Гегов.

Строителството на българския участък на „Южен поток” вероятно ще започне през втората половина на 2013 г.

До края на 2012 година трябва да бъде напълно готов Парцеларният план на  трасето на тръбопровода през българската територия. С наличието и на окончателно положително  инвестиционно решение за проекта, проектната компания „Южен поток” може да продължи действията си по следващите процедури, включващи и отчуждаването на земи по трасето.

Проучването на геологията и геодезията на пътя на газопровода и площадките за станциите в България ще бъдат завършени до Нова година. Археолозите вървят по трасето и вече са предали в проектната компания списък с археологическите забележителности.

По оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/  се работи от 14-15 месеца. Докладът по ОВОС трябва да включва и обследване за въздействието при зимни условия,  което ще приключи до Коледа и Нова година. След това предстои публично обсъждане и след вземане предвид на становища и предложения в анализа, ОВОС-ът  ще се внесе в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за одобрение.

Готов е и първият вариант на бизнес плана, изготвен от независимия финансов консултант, избран с конкурс от програмната компания. До пролетта на 2013 г., когато тези основни дейности по проекта за българския участък приключат, ще имаме пълната картина  и ще могат да стартират тръжните процедури за изпълнители и подизпълнители. Дотогава ще е ясно откъде ще бъде финансирано изграждането на газопровода, обясни директорът.

Няма да допусна да се сключи договор за скъпо строителство на по-ранен етап от необходимия, е категоричен Гергов.

Проектната компния „Южен поток” е създадена с няколко милиона целево финансиране – 50% от БЕХ и 50% от „Газпром”. С тях се финансират първоначалните  геоложки, геодезични проучвания и проектиране.

Големите разходи по изграждане на газопровода ще бъдат осигурени на проектен принцип.

Огромният интерес към газовия проект „Южен поток” показва, че той е икономически ефективен и ще бъде успешен,  каза изпълнителният директор на българо-руската проектна компания „Южен поток”, която ще изгради и експлоатира газопровода през територията на България.

Финансови фондове, държавни, частни финансови институции и банки вече обсаждат шефовете на проектната компания с предложения и питане за  участие  в него.

„Напливът е огромен, всяка седмица имам по няколко подобни срещи с представители на много сериозни институции, обясни Гегов.

Огорчението на съседите Румъния и Македония, че трасето няма да премине през тяхната територия, също потвърждава интереса към проекта. 

Стремежът е по тръбата от Русия към Европа да потече газ възможно най-скоро и да започне да се изплаща довършването на тръбата.

Коментари: 0