Суперменът от Хонконг

На 84 години, най-богатият азиатец Ли Ка-шин започва деня си с гимнастика и го завършва с четиво

Най-богатият бизнесмен в най-големия континент на света – Азия, се казва Ли Ка-Шин (Li Ka-shing). Неговото състояние надхвърля 25,5 млрд. долара, а биографията, предприемаческите му умения и направените от него инвестиции се изучават в Харвард. Въпреки това Ли носи евтини вратовръзки, обувки и пластмасов часовник Seiko, дошъл на ръката му след като не по-скъпия Citizen, купен за 50 долара, отказал да работи. Разкошът за него е мръсна дума и предпочита вместо да се глези с хубави дрънкулки, да харчи парите си за благотворителност. Заклел се е една трета от парите му да отидат за образователни проекти по света и макар вече 84 годишен, Ли Ка-Шин съвсем не бърза да повери бизнес империята си в ръцете на двамата си сина. Милиардерът продължава всяка сутрин да се буди по първи петли, да прави физзарядка, да играе голф и едва след това да отива в работния си кабинет. След сметките, деловите срещи и задачи, денят на богаташа вечер задължително приключва с книга в ръка – най-често исторически труд или философско четиво. За дългия си и безспорно успешен житейски и бизнес път Ли Ка-Шин не успя да направи само едно – да сбъдне мечтата от детството си, в която се виждаше като добър градинар, отдаден на работата си и незабележим сред останалите китайци.

------------------------------  

Недвижими имоти, производство на мобилни телефони, доставка на електричество в Хонконг – това са само част от дейностите, които направиха от Ли Ка-Шин най-богатият човек в Азия. Неговите предприятия доминират във всички сфери от живота в китайската провинция с особен статут. 15 % от оборота на борсата се осъществява от негови компании, а от всеки похарчен в Хонконг долар, 5 цента влизат директно в джоба на Ли.

Бягайки към Хонконг през 1940 г. от нашествието на японците в Китай в началото на Японско-китайската война, семейството на бъдещия милиардер едва ли е можело да избере по-вярна посока. И не само заради чичото, който живее там и приютява по онова време бежанците. Но най-вече заради възможностите, които ще предостави по-късно във времето бившият японски и британски протекторат.

Всъщност страстта да се измъкне от блатото на безпаричието обзема Ли Ка-Шин още в дома на чичо му, чието високомерие дразни 12-годишния хлапак. Роденият на 13 юни 1928 г. в град Чауджоу Ли не може да приеме, че някой може да се държи толкова лошо със семейството му, само защото има повече пари. Но лошият характер на чичото не се оказва спирачка пред пламналата от пръв поглед любов към дъщеря му, която по-късно става негова съпруга. От бракът на Ли Ка-Шин с Чонг Ю Минг се раждат двама сина – Виктор и Ричард, които ще наследят бащината империя.

Пътят към нейното изграждане обаче съвсем не е лесен. Още на 12 години Ли е принуден да напусне училище и да започне работа във фарбика за производство на каишки за часовници. На 15 г. вече работи по 16 часа на ден в компанията, която търгува и с пластмасови изделия. Точно тогава баща му, който става директор на начално училище, умира от туберкулоза и върху Ли пада цялата отговорност за издържането на семейството. Юношата бързо си създава репутация на работлив и отговорен служител, който изкачва за отрицателно време йерархичната стълбица до разпространител и продавач. 

Съдбата му се усмихва благосклонно през 1950 г. когато случайно прочита в списание, че в Италия на особена популярност се радват цветя от пластмаса. Решението да инвестира спечелените до момента пари в бизнес, подчинен изцяло на идеята да прави и изнася цветя за Ботуша, е светкавично. 22- годишният младеж напуска работа и създава собствено предприятие за производство на цветя, пластмасови играчки и стоки за ежедневието. Така се ражда първата компания на бъдещия най-богат човек в Азия - Cheung Kong, а името и на хонконгски диалект  е същото като на най-величествената китайска река – Яндзъ. Новата компания се превръща много бързо в най-големият производител на изкуствени цветя в Китай, а нейният собственик започва да намира повече банкноти в доскоро празния си джоб.

Разгръщането на бизнеса на младия предприемач идва съвсем случайно и заради добрия характер на Ли. Негов американски клиент отказва в последния момент голяма поръчка от вече произведени цветя. Бизнесменът предлага да плати неустойка за провалената сделка, но Ли отсича – „Не, няма нужда!” Съвсем скоро след тази случка китаецът получава много по-голяма проръчка отново от американски партньор. Този път обаче всичко е произведено и продадено, а новият американец споделил, че научил за Ли от бизнесмена, който отказал преди време поръчка, но не пропуснал да увери всички свои приятели от света на бизнеса, че китаецът е коректен, надежден и порядъчен партньор. „Тази случка ме научи, че в бизнеса не трябва да се плаша от загуби. Понякога загубата може да се превърне в огромна печалба”, ще признае след време милиардерът.

Изкараните от пластмасовите цветя пари Ли Ка-Шин започва да влага в недвижими имоти. Един от неговите най-удачни ходове в този бизнес става през 1967 г. Тогава улични протести, размирици и стачки обхващат Хонконг, вдъхновени от културната революция в Китай. Възстанието срещу британските колонизатори затихва в края на годината, но много от хората напускат провинцията. Те разпродават всичко на безценица, в това число и имотите си. Единственият, който вярва, че рано или късно сътресенията на пазара на недвижимости ще спрат, се оказва Ли. Той отново не се нуждае от много време за размисъл, за да започне да купува поевтинели терени и къщи. Така Cheung Kong, която е създадена, за да ръководи само фабриката за производство на пластмасови цветя, се превръща в огромен холдинг - Cheung Kong Holdings, включващ в себе си компании за покупка и управление на имоти. Към днешна дата неговите активи се оценяват на 100 милиарда долара и за нея работят 200 000 души в 51 страни по света.

„Може би най-важното за един бизнесмен е той да има визия за бъдещето на бизнеса си. Ако той може да прозре в бъдещето, успехът му е гарантиран,” обяснява решението си за инвестициите в недвижими имоти Ли.

През 1979 г. Ли Ка-Шин закупува компанията Hutchison Whampoa Limited от английската банка HSBC. Той е първият китаец, който взема в свои ръце управлението на британска фирма и превръща компанията във флагман на собствената си империя. Hutchison Whampoa днес е една от най-големите компании, листвани на борсата на Хонконг, с дялове от почти всички сектори на индустрията. Най-големи интереси тя има в телекомуникациите. Компанията държи 13 % от складовите помещения в пристанища по целия свят – от канадските Делта порт и Ванкувър, през Панама, амстердамското Ротердам, до Бахамите. 70 % от товарооборота през порта в Хонконг се контролира от Ли. Не по-малко важна е и друга функция на Hutchison Whampoa - инвестирането в нов бизнес, стабилизирането му и последващата продажба.

С годините към империята на стария Ли ще се прибавят банки, сателитна телевизия, предприятия за производство на цимент, вериги от супермаркети, фармацевтични компании, фирми за мобилни телефони, електроснабдяване, фармацевтични компании, хотели, летища, пристанища и какво ли още не. Hutchison Whampoa днес контролира компанията A.S. WatsonGroup, която има 7 800 магазина в целия свят. В портфолиото и са популярните в Европа вериги супермаркети като Superdrug във Великобритания, Marionnaud (Франция), Kruidvat (Бенелюкс), a в Азия освен супермаркети има и салони за красота. ASW е сложила ръка и на повечето безмитни магазини по летищата на най-големия континент в света.

Коментари: 0