Сърбия и Косово не постигнаха съгласие в Брюксел

Едно от условията за придвижването на Белград към членство в ЕС е нормализирането на отношенията с Прищина

92 ~ 1 мин. четене

Преговорите между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС бяха прекъснати рано днес без да е постигнато споразумение за сръбските общини в Косово, заяви сръбският премиер Ивица Дачич, цитиран от Financial Times. Изказването идва след края на срещата му с косовския премиер Хашим Тачи.

Още във вторник вечерта стана ясно, че преговорите зациклят. Александър Вулин, шеф на сръбската агенция за Косово, определи като "трудна и болезнена" атмосферата на разговорите. 

Около полунощ във вторник срещу сряда "все още не можем да говорим за напредък, нито дори за нещо, което да може да бъде описано като решение", беше оценката на Вулин.

„По някои точки позициите ни са все така далечни, но има и известен напредък", заяви пред журналисти пък сръбският премиер Ивица Дачич.

Белград е притиснат от времето, тъй като на 16 април Европейската комисия трябва да излезе с доклад за напредъка на Сърбия в процеса по присъединяването на страната. Едно от условията за придвижването на Белград към членство в брюкселския клуб е именно нормализирането на отношенията с Прищина. Въпреки това Сърбия не оценява сегашните разговори като финален кръг от преговорите с Косово.

Напрежението между двете страни е предизвикано от разногласията по статута на сръбските общини в Косово. Белград се стреми да постигне максимално широка автономия на сърбите в северната част на най-младата балканска република, докато Прищина се опасява, че това би накърнило конституционния ред в страната.

Подкрепи Economic.bg