Световните лидери за смъртта на „Желязната лейди”

Първата жена-премиер на Обединеното кралство ни напусна днес на 87-годишна възраст

3701 ~ 3 мин. четене

Кралицата на Великобритания Елизабет II и министър-председателят на страната Дейвид Камерън заявиха, че са натъжени от смъртта на бившия премиер Маргарет Тачър, която почина на 87-годишна възраст. „Кралицата с тъга научи новината за смъртта на баронеса Тачър. Нейно величество ще изпрати лично послание на симпатия на семейството”, съобщиха от Бъкингамския дворец. 

„С голямо прискърбие научих за смъртта на лейди Тачър. Изгубихме велик лидер, велик премиер и велика гражданка на Великобритания”, каза премиерът Камерън.

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че бившият британски премиер е била голям политик и е допринесла за края на студената война. „Маргарет Тачър беше голям политик и ярък човек. Тя ще остане в нашата памет и в историята. Тачър беше политик, чието име имаше огромна тежест. Нашата първа среща през 1984 г. сложи началото на отношения, които понякога бяха сложни, не винаги гладки, но и от двете страни бяха сериозни и отговорни”, каза Горбачов.  „Постепенно се развиваха чисто човешки отношения, които бяха все по-приятелски. Накрая успяхме да достигнем до взаимно разбиране. Това допринесе за промяна на атмосферата между нашата страна и Запада и за прекратяване на студената война”, добави бившият съветски лидер.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу отдаде почит на Тачър по повод приноса ѝ за ръста в ЕС, въпреки нейните резерви относно интеграцията на континентална Европа. Барозу изрази съболезнованията си на британското правителство след смъртта на Тачър. Председателят на ЕК посочи, че „Желязната лейди” е била „предпазлив, но ангажиран играч в ЕС и ще бъде запомнена както със своя принос, така и със своите резерви относно общия европейски проект”.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че Маргарет Тачър е била „смел човек”. „Тя бе смела личност, жена, която знаеше, че един лидер трябва да има силни убеждения, защото хората нямат възможността да решават сами, ако нямат лидери, които да им задават посоката”, заяви Кисинджър. „Тя не смяташе, че работата й е да намира компромиси, а по-скоро да има убеждения”, допълни носителят на Нобеловата награда за мир за 1973 г.

„Маргарет Тачър изигра ключова роля за по-бързото падане на „желязната завеса””. Това заяви бившият президент на Полша и борец срещу комунизма Лех Валенса, който приветства покойния британски лидер. „Тя беше велик човек. Тя донесе много добро на света заедно с президента Роналд Рейгън, папа Йоан Павел II и „Солидарност”. Тачър допринесе за откъсването от комунизма в Полша и в Централна Европа. Моля се за нея”, каза Валенса. 

„Скърбя за смъртта на баронеса Маргарет Тачър. Тя беше велик лидер, непоколебим приятел на Израел и еврейския народ”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. „Тя беше вдъхновение за цяло поколение политически лидери. Изразявам своите съболезнования на нейното семейство, на правителството и на британския народ”, каза Нетаняху.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че бившият британски премиер Маргарет Тачър, която почина в понеделник, е била „изключителен лидер” и е изиграла основна роля в преодоляването на разделението в Европа от времената на студената война.

„Тя беше изключителен лидер в глобалната политика. Никога няма да забравя нейната роля за преодоляването на разделението на Европа и за края на студената война”, се посочва в изявление на германския канцлер.

Във връзка с кончината на Тачър, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Америка е изгубила „истински приятел”, а светът – защитник на свободата. „Като непримирим поддръжник на нашите презокеански връзки Тачър знаеше, че със сила и решимост можем да спечелим Студената война и да дадем обещание за свобода”, заяви Обама в свое изявление.

Френският президент Франсоа Оланд днес се поклони пред паметта на бившия британски премиер Маргарет Тачър, като подчерта, че отношенията, които тя е поддържала с Франция „са били винаги честни и лоялни”.

„През целия си обществен живот, с убежденията на консерватор, които тя приемаше напълно, Тачър се грижеше за разцвета на Великобритания и защитата на нейните интереси”, заяви президентът на Франция в свое комюнике. Той приветства още „решителния тласък”, който Тачър е дала на построяването на тунела под Ламанша.

„Светът изгуби един от колосите си”. Така реагира канадският премиер Стивън Харпър на новината за смъртта на Маргарет Тачър. „С кончината на баронеса Тачър светът изгуби колос сред световните лидери”, заяви Харпър в свое комюнике.

„Въпреки че много от хората, които заемат управленски постове, са белязани от времето си, Тачър притежаваше рядката вродена способност да слага своя отпечатък върху времето, в което управлява”, заяви премиерът на Канада. „Благодарение на успеха на икономическата й политика, тя въплъти същността на съвременния консерватизъм”, посочи още Харпър.

 

 

Подкрепи Economic.bg