Свиването на заемите в еврозоната увеличава натиска върху ЕЦБ

196 ~ 2 мин. четене

Свиването на кредитите за домакинствата и фирмите в еврозоната се ускори през октомври, добавяйки натиск върху ЕЦБ да направи повече, за да подпомогне слабото възстановяване в еврозоната.

ЕЦБ намали основния си лихвен процент по рефинансиране до 0,25%, но рекордно ниските лихвени проценти на централната банка не се усвояват от реалната икономика равномерно във всички краища от валутния блок.

Данни на ЕЦБ, публикувани в четвъртък, показаха, че кредитите за частния сектор са се свили с 2,1% през октомври спрямо същия месец миналата година, реализирайки най- големия си спад в историята.

Според икономисти ново намаление на лихвения процент е малко вероятно, но ЕЦБ може да започне разглеждането на специфични мерки за насърчаване на растежа на кредитите още на следващото си заседание, което ще се проведе идната седмица.

Такива мерки могат да включват нов кръг от дългосрочни заеми от банки или дългосрочни операции по рефинансиране, с допълнителни условия при отпускането, подобно на схемата на Великобритания за финансиране на кредитирането.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио опроверга в сряда спекулациите, че ЕЦБ приготвя нова партида дългосрочни операции по рефинансиране, като добави, че заемодателите не са под същия натиск, както когато банката им предложи такива заеми в края на 2011г."Банките подобриха своите ликвидни позиции и натискът не е същия както преди", заяви той.

ЕЦБ използва двойни дългосрочни ликвидни операции, за да налее в банките над 1 трлн. евро в тригодишни заеми в края на 2011 и началото на 2012г.- ход, за който президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че е помогнал за "избягването на извънредно тежка кредитна криза".При ниво на инфлацията в еврозоната около 0,7%, доста далеч от целта на ЕЦБ от малко под 2%, някои говорители на ЕЦБ заявиха, че през последните 10 дни от банката са отворени за предприемането на нови стъпки, които да подпомогнат възстановяването.

Но тези, които са отворени към свежи действия, срещнат съпротива от не толкова либералното малцинство в ЕЦБ, което набляга на факта, че паричната политика има своя лимит."Обхватът на действие е ограничен", заяви във вторник членът на Изпълнителния съвет Ив Мерш.

Проведена на паричния пазар анкета показа, че търговците този месец за заявили, че дългосрочните операции по рефинансиране може да станат факт през първото тримесечие на 2014г.Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви при откриването на  пресконференцията, след като ЕЦБ намали лихвения процент на 7 ноември, че "паричната и по- специално кредитната динамика, остават сподавени". Данните от четвъртък показват дори още по- голяма слабост през октомври.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg