"Свободата не е без пари и не се подарява"

Росен Плевнелиев, президент на Република България

Цитат на деня:

"България има своя план за реформи и трябва да научим, че свободата не е без пари и че тя не се подарява. България трябва да се отнесе отговорно и амбицирано". Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод внесената жалба срещу него от БСП и ДПС до Конституционният съд след Международната конференция „Бъдещето на НАТО", посветена на 10-годишнината от членството на България в Алианса, цитиран от „Фокус".

„10 години членство в Алианса показа, че направихме своите реформи, да работим за визията на Българската армия, да я интегрираме, която да специализира и споделя общ ресурс с държавите в региона и света, което говори за отстояване на нашите ценности. НАТО символ на демокрацията, на човешката свобода и върховенство на закона, тя ще продължава да бъде важна в един свят на нестабилност. България има своя план за реформи и трябва да научим, че свободата не е без пари и че тя не се подарява. България трябва да се отнесе отговорно и амбицирано", подчерта Росен Плевнелиев.

"Кризата в Украйна ми напомня, че в Европа още могат да се преначертават граници и да не се спазва върховенството на закона", изтъкна Плевнелиев.

Той определи действията на Русия като връщане на политиката от 19 и 20 век и подчерта, че операцията за анексиране на Крим е била внимателно планирана. Държавният глава постави акцент и върху готовността на Русия да използва военно-нападателна сила за геополитически цели.

Коментари: 0