Татяна Дончева: На протестиращите им омръзна да бъдат подминавани

Това е вътрешно радикализиране на протеста, а не провокация отвън, смята бившият червен депутат

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Протеститащите показаха, че не искат да бъдат подминавани така между другото. Това е вътрешно радикализиране на протеста, а не провокация отвън. Това каза бившият червен депутат Татяна Дончева в ефира на Нова телевизия. "Колко още да протестират мирно тези хора? 40 дена? 140 дена?, 1400 дена? Колкото и да са интелигентни и образовани хората, просто не може така да ги докарваш до истерия", смята тя.

"Власт на сила не може да се държи. Със сила и насила нещата не могат да се правят. Трябав да се правят с рабиране и толерантност. Да се правят отстъпки в тази ситуация, не е признък на слабост", коментира Дончева. "Оттук нататък смятам, че хората от правителството трябва да си дадат сметка, че не е възможно да управляват на сила. Дали са законно избрани, дали не съвсем, това е извън контекста на тази ситуация. Те трябва да дадат хоризонта на следващите избори. Не мисля, че избори веднага са нещото, от което имаме нужда. Още преди няколко седмици те трябваше да кажат кога ще са ледващите избори. За жалост те пропуснаха момента", смята тя.

"Не може да дадеш правителството на концесия на двама-трима олигарси, и да обясняваш на хората, че са длъжни да уважават правителството", смята бившият червен депутат. "Когато си дал на КТБ и на ТИМ да ти наредят министрите, това значи, че нямаш представа какво си направил и нямаш заден ход", добавя Дочева. Според нея българите са допуснали най-ниската прослойка да избира управлението на държавата, тъй като интелигентните хора просто не отиват да гласуват.

"За мен Орешарски е голямо лично разочарование, но не смея да поставя под съмнение експертизата му. Смея да кажа, че той не би направил актуалзиация на бюджета, без да е необходимо. Ако мерките са необходими, просто тярбва да има спокойно обсъждане", смята Татяна Дончева.

Тя е категорична, че трябва да има хоризонт на следващие избори. "Да се пирключи финансовата рамка на ЕС, да изготви българския бюджет и иЗборния кодекс. Два три месеца работа там не стига", коментира още Дончева.

Коментари: 0