Той надскочи себе си и Земята

Феликс Баумгартнер държи не един и два рекорда

3629 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Точно в 19:07 ч. по Гринуич, на 14 октомври 2012 г. светът притаи дъх в очакване на подвига на авантюриста Феликс Баумгартнер. Австриецът успя! Подвигът е факт - скок от спиращите дъха 39 км височина, от ръба на Космоса, накараха десетки милиони да повярват, поне за миг, че за силата на човешкия дух няма спирачки.

Кой обаче е човекът полетял от стратосферата, падал свободно със скорост от над 1300 км/ч в продължение на 4.22 минути и кацнал в пустинята на Ню Мексико 9 минути след скока от ръба на Космоса.

Феликс Баумгартнер е роден в Залцбург, Австрия през 1969 г. Започва скокове с парашут още на 16-годишна възраст и продължава да усъвършенства своите умения като част от демонстративен отбор на австрийската армия.

През 1988 г. започва скокове по време на изложби на Red Bull. Производителят на енергийни напитки и Баумгартнер продължават своето сътрудничество до ден днешен.

През 1990 г. традиционните скокове с парашут вече са скучни за Феликс и той решава да се насочи към т. нар. B.A.S.E jumping - изключително опасни скокове, които се изпълняват от определени обекти, сред които сгради или релефни повърхности. Баумгартнер е световен рекордьор B.A.S.E jumping, а освен това има номинации в две категории за World Sports Award.

Поставените от Феликс Баумгартнер рекорди не са един и два. През 1997 г. авантюристът грабва световната титла за B.A.S.E скокове в Западна Вирджиния, САЩ. Две години по-късно - през 1999 г. австрийският пилот поставя два световни рекорда в B.A.S.E скоковете. Първият е скок от статуята на Христос в  Рио де Жанейро, Бразилия (95 фута), а вторият е от Кулите Петронас в столицата на Малайзия Куала Лумпур (височина от 1479 фута). Това не е достатъчно за Феликс и през 2004 г. той чупи световния рекорд за B.A.S.E скок от най-високия мост на планетата - Millau Bridge във Франция, който е висок 1125 фута. През 2007 г. Баумгартнер скача и от най-високата тогава сграда на планетата - Taipei 101 Tower в Тайпе, столицата на Тайван. Височината на кулата е 1669 фута.

През 2001 г. е номиниран за World Sports Award в Лондон в категорията "Екстремни спортове".

Последните 5 години пилотът-авантюрист прекара в тежка подготовка за последния, засега, поставен от него рекорд - скокът от стратосферата, на височина 39 км над земята. В годината на рекорда бяха направени два предварителни скока - на 15 март и 25 юли. Първият тестов скок с балон и капсула под налягане беше от височина 71581 фута, а свободното падане достигна 364.4 мили/час. През юли Феликс се издиган на 97063 фута (29584 метра) над земята, като завърши свободното си падане със скоростта на самолет - 536 мили/час, което се равнява на 864 км/ч.

И така до 14 октомври, когато успя да прескочи звуковата бариера, падайки свободно с над 1300 км/ч, след скок от 39 км над земята. Начинанието Red Bull Stratos е успешно. "Ако начинанието е успешно, ще можем да споделим данни, които не бяха известни досега", заяви преди вчерашния си полет Феликс Баумгартнер. Е, ще може!

Подкрепи Economic.bg