Децата под 7 години ще пътуват и без карти в градския транспорт

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова предложението на Министерство на транспорта не е достатъчно добре аргументирано

216 ~ 1 мин. четене

Родителите на деца до 7 годишна възраст няма да бъдат глобявани, ако детето им няма карта при пътуване в градския транспорт. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ. По нейните думи предложението на Министерството на транспорта е е достатъчно добре аргументирано.

„Ние не искаме да създаваме допълнителни затруднения на родителите. Всеки сам трябва да реши дали да извади карта за детето си", обясни кметът.

Тази година министерството на транспорта издаде наредба, с която задължава всеки потребител на столичния обществен транспорт да пътува с карта или с билет за еднократен превоз. От ресорното ведомство въведоха тази мярка като вид гаранция за застраховането на всеки пътник при евентуален инцидент.

"Разходът за изваждането на картите за децата до 7-годишна възраст ще бъде поет от държавния бюджет", поясни Фандъкова.

Независимо къде са издадени, картите за безплатно пътуване на деца до 7 години, важат за общинския градски транспорт в цялата страна, включително и за столичното метро. Картата ще бъде валидна за една календарна година - от 1 януари до 31 декември, като крайният й срок за подмяна е 31 януари на следващата година.

Очаква се кампанията по издаването на картите в София да започне от 1 ноември. В абонаментните центрове на градския транспорт обаче все още няма указания за прилагането на новата наредба.

Подкрепи Economic.bg