Токът вдига инфлацията с до 2%

Синдикатите поискаха по-широк обхват на помощите за отопление

С 1,8 процента ще се повиши инфлацията до края на годината заради с 13 процента по-високите цени на тока, които влязоха в сила от 1 юли. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров във Варна, предаде Стандарт Нюз.

По думите му трябва да се разшири обхватът на подпомаганите заради скока на цената на тока, и то не само за зимните месеци. В момента помощи за отопление се дават само в периода от ноември до март. Той обясни, че промяната е нужна, тъй като и през останалото време на годината се консумира ток.

„Дори да не се ползва отопление, само крушките, хладилниците печките и телевизорите водят до месечно потребление от 252 киловата. Така всяко българско домакинство ще има допълнителен разход най-малко 9 до 10 лв. на месец при това през лятото”, коментира Димитров.

Лидерът на синдикалната организация заяви, че от КНСБ ще настояват и за преразглеждане на обема електроенергия, която определя размера на паричната помощ за отопление. Сега тя е 289,60 лв. за целия зимен сезон и не е актуализирана от 2008-а година. Според синдикатите трябва незабавно да се коригира гарантирания минимален доход на 72 лева.

Коментари: 0