„Топлофикация” София с дълг от 450 млн. лв.

Междувременно крайното потребление на топлинна енергия също е намаляло с 14.2%

3875 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Топлофикация” София дължи 450 млн. лв. към „Булгар газ” и Български енергиен холдинг, съобщи вестник „Репортер”, цитирайки енергийният министър Драгомир Стойнев. По думите му ситуацията в енергетиката е изключително тежка и задълженията на доставчика възлизат общо на 461 млн. лв. Това стана ясно от доклад, представен от министъра.

Стойнев отбеляза, че производството на топлинна енергия през първото тримесечие на годината е намаляло с 11.5%, спрямо същия период миналата година. Крайното потребление на топлинна енергия също е намаляло с 14.2%. Енергийният министър обясни, че се отчита сериозен срив на доверието на крайните клиенти към топлофикациите. Той заяви, че са нужни 200 млн. лв. за нагнетяване на газовото хранилище Чилен и в момента се търси банка.

Междувременно проекта за рестарта на проекта „Белене” неочаквано изчезна от програмата на плана „Орешарски”, пише вестник „Труд”. В петък премиерът Орешарски представи презентация на управленкста си програма на „Позитано” 20, в която бе записано „рестартиране на проекта” за втора атомна централа с „ясна финансова структура”. Едно от предизборните общания на БСП е именно изграждането на АЕЦ „Белене”.

Подкрепи Economic.bg