Трафикант на органи: Продай бъбрек, купи си iPad

Незаконната търговия с органи все повече процъфтява сочат данните

6442 ~ 1 мин. четене

Незаконната търговия с органи все повече процъфтява. Едни от най-продаваните части от човешкото тяло са бъбреците. По данни на Световната здравна организация, годишно се провеждат около 10 000 операции с поръчани органи с продължителност не повече от час. Според експертите на организацията, трафикантите не спазват законовите процедури, за да отговарят на все по-голямото търсене на органи, необходими при трансплантации.

Най-вече нуждаещи се пациенти се подлагат на операции в Китай, Индия или Пакистан, съобщи cross.bg. Трансплантирането на бъбрек например струва до $200 000. В най-честите случаи органът се взима от крайно беден човек, на който се дава скромната сума от 5 000 долара.

Брокер на органи в Китай, например, рекламирал своите услуги чрез посланието: „Продай бъбрек, купи си iPad”. Мъжът обещавал 2 500 долара за бъбрек, като твърдял, че подготовката за операцията и всичко около нея е с продължителност не повече от десет дни.

Нивото на незаконната търговия с органи се е върнало на това от 2006-2007 г., коментира експертът от СЗО Лук Ноел. Търговията с бъбреци съставлява 75% от  незаконните продажби на органи по света, посочват от организацията.

Подкрепи Economic.bg