"Трейс" иска да строи германска железница

Българската компания е започнала преговори за проекта "Щутгарт 21"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Трейс Груп Холд" АД е започнал преговори за участие в най-мащабния жп проект в Германия "Щутгарт 21" (Stuttgart 21), съобщиха от компанията. При посещение в Щутгарт на 12 декември 2012 г. председателят на Съвета на директорите на компанията - проф. Николай Михайлов се е запознал детайлно с проекта. Проведени са срещи с възложителя и с някои от поканените за изпълнение компании, като е била обсъдена възможността за ангажирането на "Трейс" в някои от тези проекти.

"Щутгарт 21" (Stuttgart 21) е най-мащабният жп инфраструктурен проект в Германия и един от най-големите за Европа за последните десетилетия, който стартира през февруари 2010 г. Проектът ще улесни както транспортните комуникации в Южна Германия, така и придвижването по трансевропейския жп коридор, свързващ Париж и Виена. Той комбинира плановете за високоскоростни линии от Щутгарт до други немски градове с подобряването на регионалната инфраструктура. Проектът има и висока екологична стойност.

В сърцето на "Щутгарт 21" е реконструкцията на централната гара в града и строежът на 57 км. нови жп линии с 30 км тунелни участъци и 25 км високоскоростни линии. Щутгартската гара ще бъде заменена с нова подземна такава с 8 линии. Реконструкцията и новото строителство на гарата, жп линиите и тунелите ще се изпълнят на два етапа.  Одобреното финансиране до момента е 4.5 млрд. евро, като се очаква цялостната стойност на проекта да достигне 7 млрд. евро.

Коментари: 0