Тренчев: Има инвеститор, заявил интерес към ВМЗ

Заводът не може да изпълни поръчка от чужбина заради липса на пари

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че към приватизацията на ВМЗ-Сопот отново има потенциални заявители.

"Има постъпили писма в Агенцията по приватизация. В момента и отвън започва да се появява интерес оттук-оттам", коментира Тренчев, цитиран от БНР. Самият той знаел за една фирма, която е внесла писмо.

По-рано днес стана ясно, че заводът има голяма поръчка от чужбина за специални изделия, но не може да я изпълни, тъй като няма пари, за да купи материали.

Късно снощи синдикатите са получили икономически анализ на моментното състояние на ВМЗ. От мениджмънта виждат спасението на завода в съкращаване на 900 души, ликвидиране на несвойствени дейности, окрупняване на производства, намаляване на разходите за ток и гориво.

„Изпратихме анализа на централите на КНСБ и „Подкрепа", но за нас освобождаването на 900 работници е неприемливо. Смятам, че стабилизирането на предприятието може да се постигне и с редуциране на състава с 500-600 души", коментира председателят на „Подкрепа" във ВМЗ Димитър Атанасов, цитиран от "Дарик".

Атанасов добави, че оръжейниците са на ръба на оцеляването. Отчаяна работничка му се обадила по телефона и заплашила да се самоубие. Профсъюзите засега удържат хората да не тръгнат да блокират пътища, защото се очаква до дни да бъдат платени заплатата за октомври и авансът за ноември, а и се опасяват, че политическите партии ще яхнат протеста.

„Много сме притеснени от задаващите се съкращения. Социалните програми на Тотю Младенов не ни решават проблемите", каза пред Дарик една от стачкуващите работнички Любка Толумова. Какво още каза тя чуйте в звуковия файл.

Подкрепи Economic.bg