Трети сме по растеж на цената на бензина в Европа

Пред нас в класацията са само Унгария и Полша

6568 ~ 2 мин. четене

България е в Топ 3 по растеж на бензина в Европа през първото тримесечие на годината, информира днес информационно-аналитичният интернет портал "Нефт России", цитиран от агнеция Стандарт нюз. Ръстът е 14,9%, а пред нас в класацията са само Унгария (15,6%) и Полша (15,1%).

Класирането е направено от експерти от Центъра за икономически изследвания "РИА-Аналитика". Те са проучили статистиката за цената на бензина с октаново число 95 в 32 страни. Анализът на цените е направен, като местната валута е обърната в рубли по курса на централната банка на Русия.

С една средна заплата украинците могат да си купят най-малко бензин - около 211 литра, след това се нареждат българите - 290 литра и жителите на Беларус - 378 литра. Тази "челна" петица се допълва от Румъния и Литва.

В Европа най-високи са цените на бензина в Норвегия (75,7 рубли за литър, една рубла се разменя при курс от близо 30 рубли за долар или 40 рубли за евро - бел. ред.) В първата тройка са Италия, където в края на март литър бензин 95 средно се продава за 71,6 рубли и Гърция - 71,3 рубли за литър. На четвърто и пето място по скъп бензин се нареждат Холандия -70 рубли за литър и Дания - 68,6 рубли за литър.

Най-евтин е бензинът в Беларус - 24,7 рубли за литър, според експертите от "РИА-Аналитика". На второ място по евтин бензин се нарежда Казахстан с 27,9 рубли за литър, а на трето е Русия с 28,3 рубли за литър. Сред последните пет страни в класацията се нареждат още Украйна (40,2 рубли за литър) и Румъния (50,3 рубли за литър).

Подкрепи Economic.bg