Тръгва регистрацията на партии за евроизборите

Срокът за подаване на документи е до 9 април

В 9.00 часа тази сутрин започва регистрацията на партиите и коалициите, които ще участват в изборите за европейски парламент. До 9 април те ще могат да подават своите документи в Централната избирателна комисия. Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април.

До 22 април пък кандидатите могат да искат заличаване от списъците на ЦИК. Ден по-късно комисията ще определи чрез жребий поредните номера на бюлетините, с които партиите и коалициите и независимите кандидати ще могат да се явят на изборите.

Предизборната кампания ще бъде открита на 25 април.

Формациите, взели над 1% от гласовете на избирателите на вота, ще получат обратно парите си, които внасят под формата на депозит при регистрация. Отказите на ЦИК да регистрира партия или коалиция могат да се обжалват пред върховния административен съд.

Междувременно ГЕРБ се регистрира първа в Централната избирателна комисия (ЦИК). Точно в 09.00 часа председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, водачът на евролистата Томислав Дончев и заместник-председателят на щаба Цветомир Паунов регистрираха партията за предстоящите евроизбори.

 

Коментари: 0