Търсят се 100 млн. лв. за „Мини Марица-изток“

Производството на въглища трябва да се свие до 22 млн. тона на година

3659 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Заради свитото потребление на електроенергия в страната и налагащото се намаление на производството от най-голямото въгледобивно предприятие в България - "Мини Марица-изток" ЕАД, дружеството ще има непокрити разходи от 180 млн. лв. Това обяви икономическият министър Асен Василев по време на провелия се днес Обществен съвет по енергетика.

Според данните на Василев добивното предприятие е успяло да свие разходите от 80 млн. лв., но останалите 100 млн. лв. трябва да се компенсират от други части на енергийната система. Само по този начин ще се избегне увеличение в цената на електроенергията за крайните потребители, твърди служебният министър.

Асен Василев поясни, че заради намаленото потребление на електроенергия налага и свиване на производството на въглища от мините - от досегашните 33 млн. тона на 22 млн. тона на година.

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Теодор Дребов коментира, че целта пред ръководството е в максимална степен да бъдат запазени работните места на служителите в мините.

Подкрепи Economic.bg