14 хил. деца без място в детските градини

Най-голям е недостигът на места за деца в ясленска възраст, обясни Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ към Столична община

268 ~ 2 мин. четене

Около 14 хил. деца остават без място в общинските детски градини в София. Това заяви пред „Дарик“ Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ към Столична община. Тя уточни, че приетите след първо класиране са само 8 хил.

Общо 27 хил. са кандидатствалите, от тях 4 600 са заявили преместване от една детска градина в друга. Следващото класиране е на 18 май. Следват още две класирания на 1 и 15 юни.

Най-голям е недостигът на места за деца в ясленска възраст, обясни Минчева. „При децата от първа градинска група недостигът е около 1770 места. За втора група недостигът на места пък е около 2800. Децата, които са трета група, това са петгодишните деца през месец септември, недостигът е около 1700. Тази година най-голям е недостигът за децата в ясленска възраст, реално чакащите деца са около 6600“, заяви тя.

„Общо местата, които сме предвидили за 2013 г., тъй като имаме и много преходни обекти, тоест градини, на които ще започне строителството през тази година, но ще завърши през 2014 г., са около 1800 нови места след изграждането на 17 нови детски градини“.

Към този момент електронната система, на която родителите могат да проверяват далидетето им е прието, не е активна. Тя ще заработи най-късно утре, а още тази вечер родителите трябва да получат имейл за статуса на детето.

Минчева уточни още, че общо 27 хил. са кандидатствалите, като от тях 4 600 са заявили преместване от една детска градина в друга.

Следващото класиране е на 18 май, след което ледват още две класирания на 1 и 15 юни.

Подкрепи Economic.bg