Ученици изпробваха идеите си в 3D лаборатория

Съоръжението е изградено по изследователски проект, финансиран с подкрепата на Университет Карлсруе, Германия

252 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Над 60 ученици изпробваха идеите си в 3D измерение в уникална лаборатория за виртуална реалност, разположена в Техническия университет (ТУ)-София. Инициативата е на Български център на жените в технологиите и е посветена на Международния ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

„От 1000 жени, които завършват бакалавърска степен в Европа, едва 29 имат диплома по специалността. От тези 29 жени само 4 работят в ИКТ сектора”, каза Саша Безуханова, председател на Български център на жените в технологиите по време на събитието. Тя вярва, че инициативи като днешната могат да променят моделите и да стимулират младите жени да се образоват и реализират в ИКТ сектора. 

По време на демонстрацията деканът на Машинно-технологичния факултет на ТУ проф. Георги Тодоров, деканът на Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт доц. Стефан Стефанов и студенти представиха концепцията за виртуална реалност и възможностите на виртуалното инженерство.

Учениците имаха възможност сами да изработят 3D модели на техни проекти във функциониращата от 2008 г. Лаборатория за виртуална реалност към Центъра за виртуално инженерство. Тя е първата по рода си в България и предоставя възможности за високотехнологично управление на инженерни задачи и развитие на научно-изследователски проекти.

Съоръжението е изградено по изследователски проект, финансиран с подкрепата на Университет Карлсруе, Германия. Техническите средства включват имерсивна проекционна стена за стереоскопична визуализация, клъстер за паралелна обработка на графична информация и система за следене на позицията на наблюдателя. Технологията е разширена със специализирани интерфейсни устройства, които позволяват взаимодействие с виртуалните обекти по различни сензорни канали.

Подкрепи Economic.bg