Търсят се минимум 35 млн. лв. за коледни добавки

Управляващите умуват и дали да повишат детските добавки от 35 на 50 лв., стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов

60 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

По време на управлението на "Тройната коалиция" и преди това - по време на правителството на Симеон Сакскобурготски, хората бяха свикнали да получават коледни добавки. Те бяха спрени за 4 години по време на управлението на ГЕРБ. Сега се търсят начини отново да възстановим добавките. При тези условия е изключително трудно, но правителството ще направи всичко възможно да подкрепи поне пенсионерите с пенсии до 200 лв. За добавки от 50 лв. за тези пенсионери ще са нужни 35 млн. лв. Това каза в ефира на TV7 Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

"Може да се повишат и детските добавки до 50 лв. Дискусията в момента е дали всички деца да получават помощи или да се запази диференцирания подход, както е в момента, при който се изплащат добавки от 35 лв. за семейства с доход под 350 лв. на месец на член от семейството", каза още Хасан Адемов. Данните сочат, че в момента 800 хил. лв. За повишението ще са нужни още 145 млн. към сегашните 450 млн. лв. на година, които се плащат при ниския размер на детските надбавки, поясни социалният министър.

"Големият въпрос е да се осигури добра среда за бизнеса, който създава качествените работни места. Бизнесът е този, който разкрива работните места и осигурява доходите, а държавата създава условията или пречи. Ще капитализираме Българска банка за развитие (ББР), за да могат малките и средни предприятия (МСП) да ползват евтин ресурс. МСП са тези, които разкриват най-много работни места", коментира още Хасан Адемов.

Подкрепи Economic.bg